ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ''ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ - ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ'' ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ «ΑΡΓΑΤΙΑ» 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 201

Το τμήμα ''Τεχνικός αμπελουργίας - Οινολογίας'' του Δ.ΙΕΚ Βέροιας επισκέφθηκε το οικογενειακό οινοποιείο «Αργατία» που βρίσκεται στο Ροδοχώρι Νάουσας.

Η επίσκεψη περιλάμβανε την ξενάγηση του οινοποιείου από την Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου και τον κύριο Παναγιώτη Γεωργιάδη, ιδρυτές της εταιρίας που πέρα από την κοινή τους προσωπική ζωή ένωσαν τις ικανότητες και την επαγγελματική τους εμπειρία δημιουργώντας προϊόντα τα οποία διατίθενται κυρίως από το οικογενειακό οινοποιείο αλλά και έναν φιλόξενο χώρο για τους ανθρώπους που επισκέπτονται το οινοποιείο. Ο θεσμός της Αργατίας θεωρείται ως η υπέρτατη εκδήλωση του συλλογικού πνεύματος στους ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς του Πόντου, αφού προϋποθέτει τη συνεργασία προσώπων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Οι εν λόγω αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. br>

Στη συνέχεια της ξενάγησης οι σπουδαστές πέρασαν από όλους τους χώρους του οινοποιείου (δωμάτια θράυσης, διαχωρισμού του χυμού και κατεργασίας του μούστου) και ενημερώθηκαν για όλα τα στάδια επεξεργασίας του σταφυλιού από το στάδιο της παραλαβής των καρπών μέχρι και το στάδιο της εμφιάλωσης και παλαίωσης στα κελάρια.

Σκοπός της επίσκεψης του τμήματος αμπελουργίας - οινολογίας, ήταν οι σπουδαστές να μυηθούν στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας της αμπέλου και στα «μυστικά» της παραγωγής κρασιού. Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά της Αργατίας και να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τη φανταστική θέα της ημαθιώτικης πεδιάδας κάτω από την επιβλητική παρουσία του Βερμίου.

Στη συζήτηση που επακολούθησε με τους ιδρυτές της εταιρίας, οι σπουδαστές πληροφορήθηκαν για τις μεθόδους τις οποίες ακολουθούν οι αμπελοβιοκαλλιεργητές στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το Δ.ΙΕΚ Βέροιας, οι σπουδαστές του τμήματος και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί κ.κ. Ψιψίκα, Σκούρτη και Κλαδάς ευχαριστούν την κ. Σπινθηροπούλου και τον κ. Γεωργιάδη για την φιλοξενία και τη λεπτομερή ξενάγηση.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

...

Περισσότερα...

Πρακτική Άσκηση

...

Περισσότερα...

Photo Gallery

...

Περισσότερα...